La Mona de Pasqua és una de les postres més típiques de Catalunya, i més arrelades a la Setmana Santa. La Mona de Pasqua gaudeix de ser unes postres ben vives. Doncs els mestres pastissers es desviuen per mostrar les seves últimes i originals elaboracions, ben vistoses i cridaneres, totes elles. Així, una Mona de Pasqua ha de ser capaç d’atraure l’atenció dels nens i nenes, que l’esperen amb ànsia per endolcir la Setmana Santa. De fet, el nom de la mona provindria de la paraula munna o mouna, que significa una “provisió de la boca”. Un regal que els moriscs feien als seus senyors. La tradició diu que el fadrí regala, el dilluns de Pasqua, la Mona de Pasqua al seu fillol o fillola. Per tant, fadrins del món, no oblideu aquesta bonica i dolça tradició!
Segons el Costumari Català, de Joan Amades, la recepta original seria del segle XV, i no portava xocolata. Actualment, la xocolata i els ous són els ingredients estrella de la Mona de Pasqua. No obstant, la xocolata s’hi afegí més tard (cap al segle XVI), quan arribà el cacau provinent d’Amèrica. A més, la versió més tradicional de Mona de Pasqua és una base de pa de pessic. Però la versió original seria una massa de brioix, a la qual se li donava una forma arrodonida. El que no ha variat, amb el temps, és la decoració amb ous. De fet, els ous sempre han sigut un element cabdal de totes les mones. Doncs els ous són un poderós símbol de la fertilitat, i estan molt relacionats amb la primavera que s’acosta.
Mona de Pascua, dolça tradició
Farina d'espelta 100% integral
La Mona de Pasqua saludable no inclou farina refi-nada. Doncs la base del pa de pessic és la farina d’espelta 100% integral. La farina d’espelta integral és un cereal antic. I representa una excel·lent alternativa al blat pani-ficable. Personalment, em declaro fan d’aquesta farina. A més d’aportar un sabor extra al pastís, té molt bones propietats nutricionals. Primerament, la farina d’espelta provoca menys al·lèrgies perquè té menys gluten i és més dèbil. En segon lloc, ajuda a la recuperació dels teixits perquè és ric en proteïnes. També millora l’estat d’ànim de les persones decaigudes, gràcies al triptòfan. A més, la farina d’espelta aporta una excel·lent font de fibra soluble, que és ideal per a regular el sobrepès i les deposicions.

Mona de Pasqua, dolça tradició
Cacao, font de joventut
El cacao no s’ha de confodre amb la xocolata que, en general, són greixos animals i sucre refinat. El cacao és un superfood i, per tant, aporta molts bons nutrients en poca quantitat de producte. Per exemple, el cacau aporta el 315% de la QDR de ferro. El cacao també presenta una elevada concentració en antioxidans. I els antioxidants són importants perquè ajuden a combatre els radicals lliures; responsables de l’estrès oxidatiu i de l’envelliment prematur de les cèl·lules. De fet, l’essència de cacao és present en molts tractaments de bellesa perquè, entre d’altres, desinflama la pell acneica, tonifica la pell i difumina les arrugues. El cacao també és molt ric en magnesi, que és un mineral deficitari en la població.

Mona de Pascua, dolça tradició
Ingredients
- 200 grams de farina d’espelta
- 200 grams de sucre integral
- 100 grams de cacao pur en pols
- 6 ous sencers (a temperatura ambient)
- 2 iogurts grecs (naturals, sense ensucrar)
- 150 ML d’oli de colza*
- 1 sobret de llevadura
- 1 sobret de gasificant
- 35 ML essència de taronja/llimona
- 5 grams de sal
*L’oli de colza és una excel·lent alternativa a l’oli de gira-sol. Una dada: l’oli de colza s’està fent molt popular a la resta d’Europa, però no a casa nostra. I és una llàstima perquè, nutricionalment, l’oli de colza és més interessant que l’oli de gira-sol. A més, diversos estudis clínics han demostrat que el consum excessiu d’oli de gira-sol pot provocar obesitat, dolor articular i diabetis.
Mona de Pasqua, dolça tradició
Elaboració (x 1 motlle de 20 cm)
- En un bol tamisem la farina amb el cacao en pols, el sobret de gasificant i la llevadura;
- En un segon bol, batem els rovells amb la meitat del sucre, l’oli d’oliva i els dos iogurts;
- En un tercer bol batem les clares amb el polsim de sal i, a mig batre, afegim la resta del sucre i seguim blanquejant;
- En el bol del rovells blanquejats anem abocant – intermitentment – el contingut del bol amb la farina tamisada; per humitejar la mescla anem abocant les clares, també intermitentment.
- En un motlle protegit amb paper sulfurat, untem les vores amb mantega o esprai desmotllant;
- Reservem la massa – fora de la nevera – per una hora;
- Preescalfem el forn a 170ºC amb calor a baix (uns 10′) i en el segon nivell més baix dels 5 que té el forn;
- Coem el pastís, els 20 primers minuts a 170ºC i els següents 20 minuts a 180ºC. En total tardarà uns 40 minuts.
- Esperem que es refredi del tot – amb el forn apagat – abans de desmotllar-lo.
- Podeu reservar el pastís durant tota la nit. A l’endemà estarà boníssim per gaudir en qualsevol moment.
El motlle que he usat és de silicona antiadherent savarin hondo 22. Cal seguir, en tot moment, les recomanacions i consells del fabricant per a un ús adequat d’aquest motlle.
Entrades Recents

Tatin clàssica
Icona de la pastisseria francesa, fet amb pomes de Girona (Golden). Queda igual de bo amb Peres (Conference).

Panna Cotta
Panna Cotta (o nata cuita) original i elaborada amb quall natural d’ou; no porta gelatina. Amb un sabor suau i sorprenent.

Lemoncurd
Crema lleugera de cítrics. Amb la meitat de calories que l’original, doncs està feta amb llet de vaca, en comptes de mantega.