Crema Catalana

Crema Catalana. La crema catalana és una de les postres més antigues del país, i una icona de la pastisseria catalana. Aquesta versió és la més tradicional i ràpida. Si no us agrada la canyella, podeu variar el gust amb essència de vainilla. Però heu de saber que, aleshores, estaríem fent una espècie de crème brûlee. Tampoc deixeu de posar-hi un polsim de maizena, perquè trobo que li dona la consistència perfecta, a la Crema Catalana. La maizena (o fècula de blat de moro) és 100% gluten free. Sense lligam feculós, aquesta crema surt una mica líquida, i sembla una crema anglesa. A més, al final de la recepta explico la versió aranesa, que m’encanta perquè aprofita les clares dels ous. Amb aquesta recepta, ben fàcil i ràpida, pretenc donar continuïtat a la bonica tradició de fer Crema Catalana casolana. Res a veure amb la “Crema Catalana” mig elaborada i en pols, que podeu comprar en el supermercat. Això sí, sempre necessitarà un temps de repòs, perquè acabi de quallar, a la nevera. I millor si prepareu la Crema Catalana la nit anterior, i la serviu a l’endemà. Personalment, m’encanta escampar sucre pel damunt i cremar-lo, lleugerament, sense arribar a fer crosta. Per a la típica decoració, de la Crema Catalana, em decanto pel sucre de Panela ecològic. Doncs trobo que li dona un color molt bonic i, a més, no l’han blanquejat fins a l’extrem, com el sucre blanc refinat.

Crema Catalana

Crema Catalana

Postres medievals

Certament, la Crema Catalana és una de les postres més antigues del país. D’aquesta antiguitat en donen fe certs escrits medievals en català. Per exemple, el Llibre del Sent Soví (1324). En aquests llibres de cuina es menciona la Crema Catalana amb el nom de “llet cuita” o “lluixell”. Tot i que, aquesta recepta fa servir llet de cabra i ous, es considera la precursora de la moderna Crema Catalana. El que no ha variat és el toc, tan especial, de la canyella i de llimona. 

Crema Catalana

Crema Catalana

Mató, popular des de l'edat mitjana

El protagonista del nostre CHEESCAKE HEALTHY és el mató. De fet, “mel i mató” és un postre ben tradicional de la cultura gastronòmica catalana. En el llibre de cuina català del Sent Soví (s. XIV) ja es menciona el mató. Ales-hores, s’acostumava a perfumar amb flors de taroja. Nu-tricionalment, el mató és un formatge fresc, elaborat amb llet de cabra o d’ovella, al qual no se li afageix més sal. I, el més important, és que el mató aporta ben pocs greixos saturats (7%), si el comparem amb el formatge cremós (16%), amb el qual s’elabora el famós cheescake. A més, el mató significa una important font de proteïna i calci; minerals ideals per a una bona salut òssia i dental. 

Cheescake healthy

El mató és un formatge fresc típic de Catalunya, que es va fer molt popular durant l’Edat Mitjana.

Crema Catalana

Crema Catalana

Tria bé, tria llet de cabra

Nutricionalment, la llet de cabra és molt semblant a la llet materna, la qual aporta més beneficis que la llet de vaca. I, per descomptat, molts més que les “llets” vegetals que trobem en molts supermercats. Beure llet de cabra és, cada vegada, més recomanat per molts bons motius. En primer lloc, la llet de cabra és més digestiva que la llet de vaca. A més, provoca menys intoleràncies perquè té menys lactosa i aglutinina. En tercer lloc, la llet de cabra té dos poderosos antioxidants, com són el seleni i el zinc. Si voleu conèixer més beneficis de beure llet de cabra, us deixo un interes-sant enllaç de la revista científica; Science Direct.

Crema Catalana

La llet de cabra és molt semblant a la llet materna, que es considera la proteïna perfecta. 

Crema Catalana

Crema Catalana

Ingredients:

 • 300 ml de llet sencera
 • 200 ml de llet Ideal
 • 4 rovells d’ou
 • 80 gr de sucre (Xilitol pels Ketos)
 • 12 gr de Maizena (fècula de blat de moro)
 • Essència de llimona
 • Canyella en pols
 • Cardamom (opcional)

Crema Catalana

Crema Catalana

Elaboració:

 1. Desfem la Maizena, dins d’un gotet, amb un cul de llet tèbia. 
 2. En un bol de vidre aboquem tots els ingredients; la llet sencera, la llet ideal, els rovells, el sucre, la canyella, les llavors de cardamom ben aixafades (han de quedar fetes pols, perquè no calgui colar la barreja) i la Maizena ben desfeta.
 3. Incorporem el bol dins d’una cassola amb aigua i, al bany Maria, remenem fins que la crema pren una bona consistència.
 4. Quan la crema ha agafat consistència, és el moment d’abocar-hi, i barrejar, la delicada essència de llimona.
 5. Aboquem la crema en cassoletes individuals i les deixem reposar a la nevera tota una nit, abans de servir.
 6. Opcionalment, podeu servir les cassoletes amb un parell o tres de carquinyolis al damunt. 

Crema Catalana

Crema Catalana

La versió aranesa

La versió aranesa, de Crema Catalana, aprofita les clares dels ous. Es tractaria de muntar les clares al punt de neu i, amb dues culleres, anar formant pilotetes (o quenelles). Aquestes clares muntades es coïen amb la mateixa llet, mentre es feia la Crema Catalana. I les quenelles, ja cuites, eren l’acompanyament de la Crema Catalana. 

Entrades Recents

TATIN clàssic de pomes

Tatin clàssica

Icona de la pastisseria francesa, fet amb pomes de Girona IGP. Queda igual de bo amb Peres del temps. Lleuger i fàcil de fer.

AGROBOTIGA

Pannacotta

Pannacotta (o nata cuita) original i elaborada amb quall natural d’ou; no porta gelatina. Amb un sabor suau i sorprenent. 

AGROBOTIGA

Lemoncurd

Crema lleugera de cítrics. Amb la meitat de calories que l’original, doncs està feta amb llet de vaca, en comptes de mantega.

Bon profit!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ES · EN
× How can I help you?